Anyagismeret - konyhanyelven

Természetesen tudom, hogy ezeken kívül, még nagyon sok anyag és táskamerevítő létezik. Ezek azok, amik egy kezdő számára éppen megfelelnek és ezek beszerzésével, használatával szuper táskákat és szép dolgokat lehet készíteni. 

Műbőr - Textilbőr

A textilbőr is egyfajta műbőr, de annak az anyaga egyáltalán nem tartalmaz PVC-t, vagy ha tartalmaz, akkor csak kisebb mennyiségben. (textilbőrök felületét polyurethan-hab képezi, melyet a kívánt színre festenek) A gyengébb minőségű textilbőrön ha meghajlítjuk, él keletkezik.  A jó minőségűnek nincs túlságosan műanyag szaga.

Mit készíthetsz belőle?  Táska, neszesszer és egyéb mindennapi használatra szánt kiegészítőt. De díszíthetsz is vele, ha nem szeretnél nagyobb darabot megvenni. Számos mintázat és vastagság létezik, az áruk is elég széles skálán mozog. 

Hogyan kell varrni? Varráskor ugyan azt a varrógépet használhatod, amit egyébként is. Tű pedig vagy bőrvarró, vagy pedig farmervarró tű legyen (100). A varrógép talp az már más kérdés, mert bizony ennél az anyagnál a "sima" talp nem  mindig működik rendesen. Előfordulhat, hogy tapad és nem csúszik olyan könnyedén. Vannak praktikák, hogy pl testápolót vagy étolajat kell kenni - keveset és vékonyan - arra a felületre, amit éppen varrni szeretnél. (Utána töröld le róla). Persze lehet kapni teflon talpat, ami szépen siklik rajta. 

Merevíteni lehet? Igen! Ebből a szempontból ugyan úgy működik, mint pl a farmer. A hátoldalára (a szín oldalán nem szabad vasalni) nyugodtan vasalhatsz táskamerevítőt és vetexet is. Persze minden élesben varrás előtt próbáld ki egy kis darab anyagon.

Hol tudom beszerezni? Néhány lelőhely ahol megveheted. Kell-Me Kft,  Rőfösbolt  Textilcenter


Pamut(vászon)

Ezt a legnehezebb meghatározni, mert szinte minden anyagban található pamut. Sokféle keverésben található, a lentől elkezdve a karton anyagig. A keverés arányától függ, hogy ruhának, blúznak, ágynemű huzatnak, vagy használatra szánt kiegészítőnek való. Ha a felhasználás során érintkezni fog a bőrrel, akkor mindenképp természetes alapú anyagot válassz, lehetőleg 100% pamutot. Nem minden esetben a legolcsóbb a legjobb döntés. Egy táska belső esetében is a strapabíró anyag az, ami hosszú távon megéri.  

Ha bővebben szeretnél olvasni ajánlom ezt a STÍLUS MENTORT 

Hogyan kell varrni? Ebből az anyagból is van egészen vékony és kicsit vastagabb (karton) anyag. Persze nem kell tűt cserélni a farmer varrás után, de vannak olyan pamutvászon anyagok, ahol azt veszed észre, hogy lyukat "üt" a textilbe. Velem előfordult már sajna. Akkor elő kell venni a vékonyabb 70-80 méretű gépvarrótűt és azzal dolgozni. 

Mit készíthetek belőle? Azt hiszem az jobb kérdés hogy mit nem :) A kiegészítők közül szinte bármit, amihez nem kell vastagabb tartás (persze ezt is lehet vetexel és táskamerevítővel bevasalni). Bélésnek általában ezeket az anyagokat szokták használni >>> Bélésanyag de készíthetsz textil játékot, konyhai vagy egyéb kiegészítőt, takarót (persze más anyaggal párban), olyan ruhát, aminek nem szükséges, hogy "szép esése" legyen. Ágynemű huzat, asztalterítő, falvédő.

Nagy kedvenc a vékonysága és rugalmatlansága miatt a patchwork varrók (foltvarrók) számára. Ezernyi szín és mintázatban létezik :)  

Hol tudom beszerezni? Minden méteráru boltban árulnak. Azt érdemes még megnézni, hogy mennyire merev. Vannak olyan pamut anyagok, amik kicsit rugalmasak. (tényleg csak minimálisan) Pl ezek a textilek is - tudom, mert vettem már - kicsit vékonyabb de puhább tapintású anyag, nem olyan karton szerű. Amihez fontos, hogy milyen megérinteni, akkor ezt válaszd! (az áruk is éppen ezért magasabb) 

Ha bélelni szeretnél vele valamit, akkor pedig pl. ezeket >>> Pamut (látod az áruk is kedvezőbb)


Dekortextilek

Vastagabb szövet, ami szuper anyag, ha pl táska külsőhöz keresel textilt. Van belőle egészen vastag bútorvászon merevségű, de vannak vékonyabbak is. Mindenképpen merevíteni kell őket, hogy erős tartásuk legyen, de nagyon jó alap a kiegészítők megvarrásához. Ha erős igénybevételnek lesz kitéve,  akár a  lakásban használod, akár kint az udvaron mindenképp ilyen szövetet válassz. Nem 100% pamut, különböző arányba keverik poliesterrel. 

Mivel hasonlóan vastag, mint a farmer, így remekül lehet őket párosítani! Nagyon szeretem a farmer anyagot, szinte minden háztartásban van néhány selejtezni való darab!

Hogyan kell varrni? A legtöbb háztartási varrógép viszi ezt az anyagot is. Varrógép tűnek mindenképpen vastagabbat válassz, legalább 100-as méretűt. 

Mit készíthetek belőle? Bármit, amihez vastagabb anyagra van szükséged. Táska külső, neszesszer, pénztárca, tolltartó, ... sötétítő függöny, terítő, bútorhuzat, lámpa búra, tányéralátét, díszpárna huzat, 

Hol tudom beszerezni? Cserhegyi András,  RőfösboltVarrható parafa 

Ez egy nagyon új anyag, sokan idegenkednek tőle! Az, hogy kinek tetszik persze egészen más kérdés. Félni nem kell tőle, ugyan olyan könnyen varrható, mint egy farmer anyag. Az alsó része textillel bevont, erre préselnek rá vékony rétegben parafát. Nem törékeny, könnyen formázható és azt mondják tartós is :) bírja a mindennapok használatát.

Hogyan kell varrni? A háztartási varrógéped és megbirkózik vele. Azért egy vastagabb tűt tegyél a gépedbe, hogy ha több rétegben varrod az anyagokat, ne törjön el. Merevíteni tudod, a hátoldalára vasalhatsz vetexet és táskamerevítőt is. 

Hol tudom beszerezni? Fabrikashop, Patchworkvilág,  Rőfösbolt

Néhány ötlet a felhasználásra Táska, Tartók, Pénztárca


Vetex és táskamerevítő

Eddig megmutattam néhány anyagot, amiből kiegészítőket tudsz varrni. Most beszéljünk a táskamerevítőkről. Van jó néhány lehetőséged ha tartást szeretnél varrni a táskának. Nem tudom az összeset felsorolni, hiszen én is csak 2-3 fajta amit használok. Persze kísérletezni szabad, sőt kötelező :) most azokról írok, amiket én is használok

Fontos minden ragasztós közbélés, vetex esetében, hogy hagyd kihűlni, különben nem ragad rá kellőképpen

Vetex - vékony, ragasztós, szövött, nem rugalmas. 

Akkor szoktam használni, ha nem kell hogy merevebb legyen az anyag, inkább csak egy kis tartást és tartósságot szeretnék. Pl tarisznya fazonú táska, vagy egy kisebb méretű neszesszer. EÜ kiskönyv vagy tolltartó. 

A hátoldala érdes, mert ragasztó pöttyök vannak rajta. Az a vetex vagy táskamerevítő, amelyik hátulján nem érzed ezt, azt nem vasalni kell, hanem az anyaghoz varrni. 


Táskamerevítő - ragasztós (S320) 

Nagyon szeretem, igaz nem karton keménységűre merevít, de könnyű vele dolgozni és a táskának is szép tartást ad. Bármilyen anyagra fel lehet vasalni, én inkább csak vastag, dekor vászonhoz és farmerhez szoktam használni. A hátoldala ragasztó, ezt a kis pöttyökből látod, érzed. 

Itt lehet beszerezni >>> Cserhegyi András, Varrógépcentrum


Decovil és Decovil light - Erős tartás - ragasztós táskamerevítő

Van olyan, mikor egészen doboz szerű tartást szeretnénk. Erre remek választás ez a merevítő. Ezt is vasalni kell. A hátulján nem pöttyökben van a ragasztó, hanem a teljes felületén. Tovább tart mire a vasalóval kellőképpen felmelegíted és rendesen ráragad, de nagyon erős és szép tartású lesz tőle a tasi :) Kicsit nehezebb varrni emiatt. Én eddig csak a Light változatot próbáltam ki, de az is éppen elég volt! 

Hol tudod beszerezni? Cserhegyi András, Varrógépcentrum


Ragasztós flíz 

Mikor olyan dolgot szeretnél varrni, amihez nem csak merevség de puhaság is kell akkor jól jöhet ez az anyag. Pl. egy szemüvegtok, telefontok vagy tablet tartó. A törékeny dolgaid, amiket védeni szeretnél. Flízt lehet kapni ragasztó nélkül is, ezt rá kell varrni sűrűn az anyagra. De ha másképp szeretnéd, akkor erre van egy ragasztós változat is. Pont úgy használhatod, mint a táskamerevítőket. A ragasztó pötty ennek a hátoldalán is megtalálható.

Hol találod? Cserhegyi András


Ha már kitaláltad mit szeretnél készíteni és azt is, milyen anyagból mutatna szépen, a leírást is megtaláltad hozzá, varrd meg és mutasd meg nekünk is!